Evet, şimdi tabi biz atladık geldik yerleştik buralara, darısı başınıza diyelim… Şimdi de haliyle ailemiz ve arkadaşlarımız bizi ziyarete Amerika’ya gelmek istiyorlar. Onlara vize almak için yardımcı olmak istiyoruz.
Yani bu yazıda Amerika turist vizesi nasıl alınır noktasında anlatım yapmaya çalışacağım.
Ben çocukken benim “Indefinite” yani herhangi bir süre kısıtlaması olmayan bir turist vizem vardı. Ancak bu tarz vizeleri ABD bir dönem iptal etme kararı aldığı için bu vizeler puf diye bir gecede geçerliliğini yitirdi. Bugün Türk vatandaşları için turist vizesini genelde 10 yıllık olarak veriyor. Bu dünya geneline göre hala çok iyi bir süre, çünkü Türkiye ile ABD arasında karşılıklı bir iyi niyet anlaşması devam ediyor. Ancak ABD turist vizesi verirken tüm ülkelere bu kadar bonkör davranmıyor. Dolayısıyla kıymetini bilelim bir de bunun daha uzun yıllar bu şekilde devam etmesini dileyelim.
Turist vizesinin ilk iki basamağı sadece internetten yapılıyor. Devamında ise görüşme için konsolosluğa gidiliyor. Hiç bir aracı kurum sizin için turist vizesi alamaz. Dolayısıyla her şeyi kendiniz hazırlayıp her şeyi tıkır tıkır halletmeniz gerekiyor. Aslında çok da kolay. Buyrun bilgilerimi paylaşayım sizinle…
ABD Turist Vizesinin adı B1 vizesi
B1 vizesi aşamaları:
1- DS160 formu (Formun linki)
İlk aşama form doldurma. Bu formla ilgili genel bilgi için bu linke göz atmayı unutmayın. Formu doldurduktan sonra en sonda her aday için çıkan DS160 Confirmation sayfasını (aşağıda örneği var) ve numarasını iyi saklayın. Hem randevu almak için hem de görüşmeye giderken bu kağıt ve üstündeki numarı gerekli
DS160 formu için ad soyad gibi klasik ve standart bilgiler dışında detaylı ve gıcık bazı bilgiler sunmanız gerekecek. Bunları aşağıdaki gibi derleyebilirim:
- Varsa önceki ABD vize ve seyahat(varış+kalış) bilgileri
- ABD’de gideceğiniz kişinin ya da otelin bilgileri (adres+telefon)
- Mevcut ve önceki iş deneyimlerinizle ilgili bilgeler (Şirket adı, adresi, telefonu, görevi, müdür adı, işe giriş-çıkış tarihleri)
- 5x5cm fotoğrafın dijital kopyası (bilgi tekrarı oldu ama dikkat edilmesi gereken bir husus)
DİKKAT: Formu doldurmadan önce elinizde mutlaka kendinize ait vesikalık resmin DİJİTAL kopyası olması lazım. Resimsiz formlar kabul edilmiyor, zaten submit etmenize de imkan yok. Dolayısıyla tüm sürece başlamadan önce 5x5cm şeklinde, beyaz fona, bu linkte tam olarak detaylandırılan vesikalığı çektirip hem dijital hem de baskılı olarak hazır bulundurmanız zorunlu. Fotoğrafçıya Amerika vizesi için derseniz onlar genelde doğrusunu bilip çekiyorlar.
2- Online randevu (Randevu için link)
Randevu almak için öncelikle bir hesap açmamız gerekiyor. Daha sonra bu hesapla, doldurduğumuz DS160 formunun yukarıda bahsettiğim onay numarasını eşleştiriyoruz. Devamında da bir görüşme tarihi ayarlıyoruz. Yalnız acı gerçek bu tarihi seçme noktasına gelmeden önce vize görüşmesi için para ödüyoruz. Bu 2015’te kişi başıiçin 160 dolardı. Kredi kartıyla ödeme kabul ediyorlar. Bir de bu randevu alınan sitede bir yerlerde PTT şubesi seçiyoruz. Amaç vizesi basılmış olan pasaportu nereden almak istediğimizi belirtmek. Burada randevuyu tek bir hesabın altında birden fazla kişiye almak mümkün. Böylece kişiler hep beraber aynı anda görüşmeye gitmiş oluyor, kafalar karışmıyor dolmuşa hep beraber binip keyifle boğaz havasını içimize çekiyoruz(İstanbul Konsololsluk İstinye’de, ah keşke orada olup bir midye dolma patlatabilseydim, neyse 🙂 ).
3- Görüşme için gerekli belgeler
- Randevu onay sayfası
- DS160 formu konfirmasyon sayfası
- 5×5 cm güncel 1 adet foto (başvuru formu için dijitali de zaten gerekliydi)
- En az 6 ay geçerli bir pasaport
- Eski pasaportlarda varsa eski ABD vizelerinin ve bu pasaportların fotokopileri ve orijinalleri
- EK OLARAK Mesleki (iş yerinden yazı), ailevi bağları kanıtlayıcı (evlilik cüzdanı veya nüfus kaydı gibi) ve/veya maddi belgeler (bordro, hesap dökümü, tapu, ruhsat vs. gibi) belgeler
Not: Bu ek olarak diye belirttiğim belgeleri göstermeye bazen gerek bile kalmayabiliyor. Çünkü aslında DS160 formunu doldururken malum otoriteye kendinizle ilgili o kadar çok şey aktarmış olacaksınız ki… Bir yerde sizin götüreceğiniz bu ek dediğim belgeler sizi rahatlatmaktan başka bir işe yaramayabilir. Onlar zaten siz görüşmeye gidene kadar sizi her türlü araştırıp çözümlüyorlar. Ama, ama, ama, ama yine de, mutlaka bu ek belgelerin hepsini eksiksiz hazırlayın ve götürün. Ne olur ne olmaz. Sürprizleri seviyor olabilrsiniz ama kötü bir sahneyle karşılaşmanızı istemeyiz.
4- Görüşmeye gitme
Görüşme günü olabildiğince erken bir şekilde konsoloslukta olun. Yanınıza asla büyük bir çanta almayın, hanımlar aman diyim bir sefer de olsa minimize bir çalışma yapın yani. İçindeki şeyler problem olabilir. Özellikle cep telefonu gibi elektronik cihazlar hiçbir şekilde içeri alınmıyor. Aslında en iyisi sadece belgelerle gitmeniz. Görüşme zaten Türkçe oluyor. Bazı basit sorular soracaklar, vereceğiniz cevaplar doldurduğunuz forma sadık bir şekilde olursa, şüpheli davranmazsanız ve gerçekten turist olduğunuza inandırırsanız olay zaten 5 dakikalık iş. Genelde gerçekten çok basit sorular soruyorlar. Öyle tricky şeyler yok, gelecek 3 garanti soru şunlar olacak: Nereye gidiyorsun, niye gidiyorsun, ne iş yapıyorsunuz.
Sonunda her şey tamamsa, tebrikler deyip sizi gönderiyorlar ve pasaportunuzu daha önce belirttiğiniz PTT’ye 5 iş günü içinde gönderiyorlar. Eğer görüşme sırasında ufak bir pürüz çıkarsa, size eksik belgeleri tamamlamanız için tavsiyede bulunuyorlar, siz de hemen aynı gün gidip o belgeyi edinip konsolosluğa geri dönebiliyorsunuz. İlla başka bir güne randevu almanız gerek yok yani.
Burada kısaca anlatmaya çalıştım. Ancak unutmayın en detaylı ve en güncel bilgiyi yukarıda da paylaştığım bu linkten okumanızda fayda var. Orada her şey Türkçe, mis gibi gayet şeffaf.
Yine de sorularınız olursa yazmaktan çekinmeyin. Herkese iyi yolculuklar. Bize çaya da bekleriz, ama yanında kadayıf değil donut var ona göre 😉
**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın.
merhaba
greencard talihlisiyim, ins kartimi aldiktan sonra ailemi yanima almak istiyorum, bekar ve 26 yasindayim, annem babam erkek kardesim 23 ve kiz kardesim 28. Aileme kendi uzerimden green card alabilirmiyim ?abd ye yerlestikten 1-2 sene sonra mesela
Vatandas olmadan anne, baba ve kardes getirmek mumkun degil maalesef. Green cardla sadece cocuklar ve esler sonradan getirilebiliyor.
Merhabalar abd turist vizesi aldım on yıllık . Kızımın pasaport süresi 2018 ocakta bitiyor . Kimisi en az altı yedi ay öncesinde giriş yapmak gerektıgını soyledı abdye bir sene kaldığı ıcın süre yani mayısta gitmek gerekıyor oyle mi ? Ama başka biri ise abd ile türkıye arasında anlaşma olduğunu son bir ay kalsa bile pasaportun bitmesine giriş yapabılechımız söyledi . Ben anlamadım oyle bır anlaşma var mı
Merhabalar gecersiz pasaportla hicbir ulkeye vizeyle de olsa giris yapamazsiniz.
Bunun disinda, pasaport gecerlilik tarihi suresi ve ulkeye giris kurallariyla ilgili her ulkenin ayri kurallari olabilir.
ABD konsoloslugu ile temasa gecip sorunuzu bizzat onlara sormanizi tavsiye ederim.
Acba türistlik vizesini alırken nasıl dolandırıcılara dikkat edeceğizki para yatırırken dolandırılmıyalım bir yol gösterebilirmisiniz lütfen gmail adresime gönderin
Turist vizesi sadece Konsolosluk ustunden alınıyor. Dolandirilmaniza imkan yok. İnternetten ds260 formu doldurup bunun kondirmasyon numarası ile yine internetten bir randevu alacaksınız. Randevusu alırken kredi kartıyla vize ücretini ödemeniz gerekecek. Devamında gerekli belgeleri hazırlayıp randevuya gideceksiniz.
Merhaba,ben amerika için turist vizesi başvurusu yapmak istiyorum fakat biraz çekiniyorum,Sebebi ise şunlardır.
*Çalışıyorum fakat evraklı olarak gösteremiyorum çünkü şahsi olarak çalışıyorum fakat hesap dökümanlarımın giriş çıkışı çok belli yani bir yerden para geliyor,fakat bunu belgeliyemiyorum. Amerika da 1 hafta tatil yapmak istiyorum,daha önce Rusya,Japonya gibi ülkelere gitmiştim 1 hafta kalmıştım aynı şekil ABD ‘de 1 hafta tatil yapmak istiyorum.
Sizce Vize red alma şansım % kaç veya alma şansım varmıdır ? Başvuru yapıyım mı sizce ? Yoksa sizde belli olmaz mı diyorsunuz,lütfen bu konuda bana yardımcı olurmusunuz ?
*Eposta adresime gmail gönderirseniz çok makbule geçer lütfen cevabınızı bekliyorum tecrübeli oldugunuz için.
Genelde ABD turist vizesi belge konusunda zorlama yapmaz. Sizin beyaniniz onemli olan. Yani gelirim var der hesap dokumlerini gosterirseniz yeterli olur. Sansinizin ne kadar oldugunu tahmin edemem. Ama basvurmadan sonucu asla bilemezsiniz. Bence mutlaka deneyin.
Öncelikle merhaba 10 yıllık turist vizem var 6 ay amerikada yaşadım yeni döndüm şu andada annemi babamı ve kardeşimi götürmek istiyorum ne yapsam şansım ne kadar 3ü için aydınlatırsanız beni sevinirim.
Cekilisle Green Card icin bir sonraki basvuru Ekim ayinda olacak.
Merhaba, benim Amerika için 10 yıllık turist vizem var. Vizemi 2013 yılında almıştım. Pasaportumu da 2012 yılında çıkarmıştım. Ama pasaportumun(yeşil pasaport) 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Ağustos 2017 de pasaportumun süresi dolacak. Ve Eylül 2017 de Amerika’ya gitmeyi düşünüyorum. Şu an pasaportumu yenilemekle uğraşmaktayım. Fakat yeni pasaportumda Amerika vizem olmayacak eski pasaportum da kalacak. Ve eski pasaportumu da bana geri verecekler yeninin yanında. Ben Amerika’ya girişte, vizemi eski pasaportumdan göstersem sorun olur mu? Şimdiden teşekkürler.
Hayir sorun olmaz. Her iki pasaport da yaninizda olmasi yeterli. Ancak yine de Amerikan Konsoloslugu ile temasa gecip yazili ya da sozlu konfirmasyon almanizi tavsiye ederiz.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Gecen hafta turist vizesi icin basvuru yaptim,7 senelik sgk listem,son 3 ayin maas raporu aylik gelir 6 bin tl olan,mulk tapusu,hesap ayrintilari hareketleri hatri sayilir bir miktar para olmasina ragmen red yedim.su sorudan sonra ailenizden biri amerikada mi??evet ailem yatirimci vizesi ile amerikada kalmakta..durustluk cok onemli dogru soylemeyi tercih ettim ama ailem orda oldugu muddetce vize alma sansim nedir?
Cok yazik olmus. Son zamanlarda turist vizesinde biraz ince eleyip sik dokuyorlar diye duydum. Dunya genelinde cok zor gunler geciriyoruz.