Kalpleri gibi temiz bu sayfayı bana verdikleri için öncelikle Mehmet ve Deniz’e teşekkür ederim. 🙂
Eşim DV-2016 talihlisi oldu ve Nisan 2016’da vizemizi alarak Ekim 2016’da ABD’ye göç ettik. Türkiye’de iyi bir kurumda 11 yıl boyunca hemşirelik yaptım. Kurumun sağladığı imkanlarla birkaç defa ABD’de özel eğitimlere katılma şansım oldu. Şu anda da bu eğitimler, mesleki deneyimim ve İngilizce seviyem sayesinde Houston, Texas’ta dünyanın en ünlü kanser merkezinde çalışıyorum.
Amerika’da hemşirelik iyi bir yaşam sağlayan ve saygınlığı olan bir meslek. Türkiye’deki hemşireler de gerekli şartları sağlıyorlarsa mesleklerini ABD’de yapma şansına kolayca sahip olabilirler. Hemşirelik bu anlamda yurt dışına taşınabilirliği yüksek bir meslek. Gerekli şartlar neler?
- Lisans (Bachelor of Science) hemşirelik mezunu olmak
- İyi seviyede İngilizce bilmek ve bir sınavla bunu kanıtlamak (IELTS Akademik için 6.5 puan)
- İş bulabilmek için yeterli mesleki deneyime sahip olmak (2 yıl ve üstü)
Bu şartları sağlıyorsanız gerekli başvuru adımlarını geçerek bir RN (registered nurse) lisansı alabilirsiniz. Süreç başvuruların zamanlamasına ve sorunsuz işlemesine göre değişmekle beraber 6-9 ay kadar sürüyor. Sürecin adımları neler?
- İngilizce sınavını geçmek
- Eyalet hemşirelik kuruluna (board of nursing) başvuru yapmak
- CGFNS, ERES veya benzeri bir kurumdan (eyalete göre CES, CVS veya benzeri) bir rapor alarak hemşirelik eğitiminin ABD’ye denk olduğunu belgelemek.
- Eyaletin belirttiği kuruma parmak izi göndererek sabıka kaydı almak
- NCLEX-RN sınavına girip geçmek
- RN lisansı aldıktan sonra, eğer green card sahibi değilseniz Employer Sponsored Visa almak için bir işveren bulmak, işveren ile sözleşme imzalamak
- ABD konsolosluğuna giderek gerekli belgeleri teslim etmek ve vize görüşmesine girmek.
- Vizeyi aldıktan sonra ABD’ye giderek işverenle yaptığınız sözleşme süresince verdikleri görevde çalışmak.
Bundan sonra kendi green card’ınıza sahip olarak dilediğiniz yerde çalışabilirsiniz. Eğer bizim gibi çekiliş kazanarak gelirseniz beşinci adımdan sonra tek yapmanız gereken herhangi bir yerde iş bulmak olur.
ABD’ye geldikten sonra hemşire olmak mümkün müdür?
Halihazırda green card sahibi olup ABD’de mesleğini yapamayanlar için hemşirelik iyi bir seçenek olabilir. Yaklaşık 1-1,5 yıllık eğitimle LVN (Licenced Vocational Nurse) olarak 20-25 dolar saat ücreti elde etmek mümkündür. Bu şekilde çalışmaya başladıktan sonra bir Associate Degree veya Bachelors Degree bölümüne devam edebilirsiniz. Birkaç yıl içinde yıllık 70-80 bin dolar kazanır duruma gelmeniz mümkün. Tabii bu mesleğe ilgi duymalı ve gerekli becerilere sahip olmalısınız.
Hemşirelik dışındaki sağlık sektörü mesleklerini de düşünebilirsiniz. Radyoloji, radyoterapi, MR, ultrason, EKG teknikerliği; flebotomi, oral hijyenistlik gibi meslekler de kısa sürede iyi gelir sağlayabilir.
Şurada tüm sağlık sektörü meslekleri, görev tanımları, gerekli eğitim ve yıllık ortalama gelirleri bulabilirsiniz: www.bls.gov/ooh/healthcare/home.htm
Hemşirelerin çalışma şartları ve gelirleri nasıldır?
Hemşireler de tüm diğer meslek grupları gibi genelde haftalık 36-40 saat çalışırlar. Gelirleri genelde saat ücreti ile ifade edilir. ABD ortalaması saatlik 35 dolar, yıllık ise 70 bin dolar civarındadır. Ücretler çalışma alanlarına ve eyalete göre değişiklik gösterir. Gece ve hafta sonu çalışanlar daha iyi gelir elde ederler. Özel becerileri ve sertifikaları olanlar buna göre ek ödemeler alırlar.
Hemşirelik gelişmeye ve kariyer basamaklarını tırmanmaya çok uygun bir meslek. Yüksek lisans yaparak yıllık 90-100 bin dolar, NP (nurse practitioner), APN (advanced practice nurse) veya CRNA (certified registered nurse anesthetist) gibi dereceleri alarak yıllık 120-180 bin dolar kazanabilirsiniz. Tabii bu dereceler ile birlikte taşıdığınız sorumluluk da artar.
Burada RN seviyesindeki hemşirelerin sorumluluk düzeyleri de genelde Türkiye’de olduğundan daha yüksektir. Bu nedenle stresli bir iş olduğunu söyleyebilirim.
Ben RN lisansı alma süreci ve çalışma deneyimlerimi blogumda yazıyorum. Daha spesifik bilgiye ihtiyaç duyanlar ziyaret edebilirler: kenanoren.com
açıklamalarınız için çok teşekkürler. ebelik hakkında da paylaşımınız olursa çok sevinirim.
Sürecine çok hakim değilim ama ebelik için şuraya bakabilirsiniz: http://www.midwife.org/Foreign-Educated-Nurse-Midwives
Merhaba giriş için starbucks, bk ,arby’s gibi yerlere girmeyi düşünüyorum 8,9 ay sonra daha iyi meslekler istiyorum beni ve eşimi rahat geçindirebilecek bir iş bunları nasıl yapabilirim? Türkiyedeki diplomalar geçersiz sayılıyor ve lise mezunuyum?
Tek basina Starbuck maasi pek yeterli olmaz. Iki kisiyi gecindirmek icin neresi olursa olsun en az 2 asgari ucret lazim. Gerekirse bir kisi bir full, bir part time iste bile calisabilir. Dediginiz gibi zamanla daha guzel isler de bulunur. Onemli olan ingilizceye hakimiyet, cesaret ve caliskanlik. Diplomalar gecersiz demeyelim de, okudugunuz okullarin kalitesinin burada bir fonksionu yok. Yani ozel sektorde Bogazici mezunu da olsaniz yeni acilan Nisantasi mezunu da olsaniz onlara gore hepsi universite mezunu.
bahsettigin yerlerde calisacagin en fazla 40 saat ve dusuk ucretle. kesilen vergiden sonra kazancin ile aylik kirani odemekte zorlanirsiniz. Bunun yerine benzin istasyonunda calisirsan hem daha fazla saat calisarak daha fazla kazanir hem de ingilizceni gelistirmen icin yardimci olacaktir.
Profesyonel islere basvurmak icin (kurumsal anlamindaki islere) genelde amerikada bir universiteden mezuniyet araniyor. Bu mezuniyet cogu zaman ise yaramayabilir. Ornegin californiada bir universiteden mezunsunuz texas da bir sirkete basvuruyorsunuz. sirket sizin diplomanizi onemsemeyebilir. Universitenin adi cok populer degilse( mit, stanford, harvard..vs.) . Bircok firma sizin amerika disindaki tecrubelerinizi dikkate almayabilir.
green card ile gelmeniz durumunda diplomanizi amerikadaki not sistemine cevirtmeniz gerekiyor. bunun icin internette yapacaginiz arastirma sonunda bilgi bulabilirsiniz.
turkiyede universite mezuniyetiniz varsa ve amerikada diploma almak istiyorsaniz, en ideal yol universite mezuniyet seviyenizi yukseltmek. yuksek lisans veya doktora gibi.
Kenan bey yukarida yazdigi tecrubesindeki su cumlenin anlami “Burada RN seviyesindeki hemşirelerin sorumluluk düzeyleri de genelde Türkiye’de olduğundan daha yüksektir. Bu nedenle stresli bir iş olduğunu söyleyebilirim.”
Amerikada hangi isi yaparsaniz yapin. yapacaginiz en ufak hata sonrasinda olusacak sorundan siz sorumlusunuz.
Ornegin; hastaya verilmesi gereken ilacin dozajini gerekenden fazla verirseniz ve bu sorun baska birseyi tetiklerse, sorumluluk sizdedir.
Yolda kalmis birisine yardim olsun diye arabasinin tekerlegini degistirirsiniz. O arac yola devam eder ve ileride tekerlekten dolayi bir kaza olur. Sorumlusu sizsiniz.
Barmenlik yaparsiniz. kanun geregi kisi sarhos oldugunu farkettiginiz anda servisi kapatmaniz lazim. eger devam ederseniz ve bardan ciktiktan sonra basina bir is gelirse, bulunacak ilk kisi sizsiniz.
kolay gelsin.
Merhabalar Kenan Bey bilgilendirmeniz icin çok teşekkür ederim öncelikle peki bu hemsirelik icin requarment var butun eyaletlerde ayni mi ? Ben Californiadayim ve bununla ilgile stepler nelerdir bimiyorum. Dediginiz gibi board of nursing e baktım ama herhangi bilgi bulamadım. Turkiye den Hemsirelik transcription i nasıl yapmam gerekiyor sonra hangi belgeler ile board of nursing e başvuru yapmam gerekiyor. Simdiden teşekkürler.
Kenan Bey’e kendi sitesinden ulaşabilirsiniz. Kenanoren.com
merhaba yazınızdan tam anlayamadım türkiyeden lise mezunu hemşire olarak geldiğimizde diplomamız geçerli mi
Ek yeterlilik sınavı gerekiyor. Detaylı bilgi için Kenanoren.com sitesine göz atın lütfen.
Merhaba! Green card çekilişine nasıl başvurulur?
Başak Hanım bütün site bununla ilgili. Bir kaç tık ile aradığınız bilgilerin büyük bir çoğuna ulaşabilirsiniz.