DS260 Nedir? Nasıl Doldurulur?

DS260 nedir diye sorarsanız, bitmek bilmeyen sayfalarıyla sizi ürküten kocaman bir formdur 🙂

Çekilişi kazandıktan sonra doldurulması gerekir ve Green Card sürecinin en kritik aşamalarından bir tanesidir. Her şeyin daha yeni başladığı bir anda önünüze çıkar ve tamamının doldurması ciddi bir miktar vaktinizi alır.

Aslında bu form sizinle ilgili her şeyi yazılı olarak kayda geçiren özet bir bilgi formudur. Çok detaylı bir Cv gibidir. KCC kapsamında çalışmakta olan ABD’li otoritelere sizinle ilgili tüm bilgileri sunan bir belge diyebiliriz DS260 için.

DS260 Nasıl Doldurulur?

Öncelikle sorulara verilen cevapların eksiksiz olması çok önemli. Dolayısıyla çok dikkatli bir şekilde, acele etmeden her soruyu iki kere okuya okuya doldurmanızı tavsiye ederiz. ABD’nin birinci kural vatandaşın beyanı esastır. Dolayısıyla orada yazmış olacağınız her şey, sizi bağlar ve eksik ya da yanlış yazılan bir detay sizi vizeden edebilir.

İkinci önemli bir konu da bu DS260 formumun olabildiğince erken doldurulması gerekliliğidir. Vize randevusunu zamanında (olabildiğince erken) almak için adayın bu formu olabildiğince erken doldurması gerekir. Örneğin, “nasılsa kazandım, formun bir acelesi yok önümüzdeki aylarda doldururum.” diyenleri vize alamadığı durumlar oluyor. Çünkü vize görüşmesinin tarihi şunlara bağlı:

1- Current olup olmama

2- DS260 formunun zamanında KCC’ye ulaşması, kontrol edilmesi ve Ankara Konsolosluğa gönderilmesi

Çekiliş sonuçları açıklandıktan bir süre sonra, DS260 formu online olarak internette açılıyor. Bu formun açılma tarihi seneden seneye göre değişiklik gösteribilir (2015’te 19 Mayıs’ta açılmıştı).

Bu formun olduğu sayfaya şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sayfada da Immigrant başlığı altında bulunan DS260, Online Immigrant Visa and Alien Registration Application linkinden forma adım adım giriş yapabilirsiniz.

DS260 Formuna girişi için tıklamanız gereken link...

DS260 Formuna girişi için tıklamanız gereken link…

Açılan sayfada Case Numaranızı girdikten sonra, güvenlik amaçlı sorulan doğum tarihinizi de doğru bir şekilde girerseniz kendi adınızı ve varsa sizinle birlikte vize almaya aday kişilerin isimlerini göreceksiniz. “IV Application” kolonu altında bulunan linke tıklayarak formu doldurmaya başlayabilirsiniz.

Dikkat: Unutmadan hatırlatalım, DS260 formlarını her bir aday için tek tek ve ayrı ayrı doldurmanız gerekiyor.

Doldurmadan önce giriş sayfası buna benziyor. "Not Started" ibrasenin basıp formu doldurmaya başlayabilirsiniz.

Doldurmadan önce DS260 giriş sayfası buna benziyor. “Not Started” ibaresine basıp formu doldurmaya başlayabilirsiniz.

DS260 Nedir? Doldurulması gereken ne gibi sorular var?

Kabaca,

a) Kimlik bilgileri: isim soyisim doğum tarihi/yeri, evli/berkar.

b)Peşinden vizenin basılacağı pasaport bilgileri soruluyor.

c) Sonra ikamet adresleri isteniyor, ancak burada sadece güncel adres değil, 16 yaşınızdan beri yaşadığınız tüm adreslerin tek tek tarih aralıklarıyla birlikte girilmesi isteniyor. İyi bir hafıza, hayat kurtaracaktır.

d) İletişim bilgileri, telefon/email gibi.

e) Sonraki kısımda ABD Adresi adı altında bir sorgu alanı var. Burada SÖZDE gittiğinizde ABD’de yaşayacağınız adresi yazıyorsunuz. Ancak bunu kimsenin ta o aşamada bilmesine imkan yok. Formda bu kısma çok takılmayın. ABD’de yaşayan bildiğiniz bir tanıdığınız/akrabanız varsa onun adresini yazın. Yoksa mesela turist olarak gittiğinizde kaldığınız bir otelin, okuduğunuz dil okulunun, üniversite adresini yazabilirsiniz. Bu şekilde vizeyi sorunsuzca alanlar da oldu.

f) Sonraki kısımda anne baba bilgileri soruluyor. ad/soyad-doğum yeri/tarihi, ayrı ayrı mevcut adresleri ve hayattalar mı gibi sorular var.

g) Varsa eşin bilgileri aynı şeiklde (fazladan bir de meslek sorusu var)

h) Sonraki kısımda yine evlilikle ilgili bilgiler isteniyor. Nerde ne zaman evlendiğiniz, daha önce başka bir evlilik yapıp yapmadığınız.

i) Burada daha önceki ABD vize ve seyahatlerinizle ilgili sorular var.

j) Sonra güncel ve eski iş bilgileriyle eğitim bilgilerini bir arada ama kronolojik gelecek bir şekilde oldurmanız isteniyor. Tam bir kariyer sitesi gibi yani, CV doldurur gibi isteniyor. Ayrıca erkekler için askerlik ve terhis bilgi ve tarihleri de buraya yazılıyor.

k) Son kısımda da güvenlik ve adli konular var. Eğer adli bir geçmişiniz yoksa, suç işlemediyseniz soruların hepsine no demenizde bir mani yok. Yine de güvenliğiniz için soruları tek tek okuyarak doldurmanızı tavisye ederim.

l) Evli adayların, evlilik cüzdanlarını upload edilmesi isteniyor.

j) En son kısımda da Social Security konusundabilgiler isteniyor. Eğer daha önce Social Security Numer (SSN) aldıysanız kart bilgilerinizi buraya girmeniz isteniyor.

DS260 yan menüsü, doldurmanız gereken sayfaları ana başlıkları...

DS260 yan menüsü, doldurmanız gereken sayfaların ana başlıkları…

Formu kaydettikten sonra, bir şekilde saklamanız gerekiyor. Ben şahsen PDF haline getirip dosyalamıştım. Konsolosluğa gönderilecek belgeler arasında bu DS260 formunun fotokopileri de olacak. Dolayısıyla hem online olarak başarıyla SUBMIT etmek hem de bu belgeyi print edilebilecek bir formatta saklamanız çok ama çok önemli!!!

Hatırlatalım bu formun tamamı İngilizce. Doldurmak için bir miktar dil bilmek şart. Eğer olur da anlamadığınız ve sıkıştığınız yerler olursa İngilizce’yi sizden daha iyi bilen birilerinden destek almanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü eksik ya da yanlış bilgi girilmesi Green Card hayalinizi suya düşürebilir.

Ayrıca sorularınız varsa, her zaman yardım etmek için buradayız 😉

 

Uzun süren ve bol detay içeren green card süreçlerinin hepsini bu sitede tek tek anlattık. Deneyimlerimizi aktardığımız, sorularınızı cevapladığımız sayfalar hemen yukarıdaki site menülerinde mevcut.  Bu güne kadar yüzlerce kişiye gururla yardım ettik ve aldığımız takdir, teşekkür ve dualar sayesinde sitemizi keyifle ve heyecanla yaşatmaya devam ediyoruz.

 

Yine de başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayıp bir goz atmanızı tavsiye ederiz. 

 

Kolay gelsin.

555 thoughts on “DS260 Nedir? Nasıl Doldurulur?”

  1. İyi akşamlar
    Randevuye gittigimizde konsolonslugun oralarda arabamızı park edeceğimiz bir yer bulabilir miyiz?

    1. Merhabalar Tunus Caddesi üzerinde park edecek bir çok yer var. Görüşme yerinin girişi ise Paris Caddesi’nden. Arada 5dakikalık bir yürüme mesafesi var.

  2. Merhabalar. Nişanlım 2017 GC çekilişine katıldı. Bir ihtimal olur da GC talihlisi olursa ve vizesi onaylanırsa (USA’e gitmeden) Türkiyede evlensek ben de GC statüsünden yararlanabilir miyim acaba? Şimdiden cevabınız için teşekkürler.

    1. Merhabalar, kazandigini ogrendikten hemen sonra doldurmasi gereken bir form olacak. formu doldurmadan once evlenmeniz yeterli olur. Formdan sonraya kalirsa da ayrica sizi de eklemek mumkun olur(bu biraz daha detayli, zamani gelince onu da anlatirim).

      Ama kisaca, EVET yararlanabilirsiniz.

      1. Merhaba Mehmet Bey, ben 2017 DV talihlilerindenim. İlk başvurumu yaparken boşanmis olarak isaretledim. ( Evliydim resmi olarak ayrildim ) Bu sure icerisinde bir kız arkadaşım oldu. Şimdi evlenmeyi düşünüyoruz. Nişanlı değilim. Nisanlanacagiz. Evlilik daha uzun bir süre olacak. DS 260 formuna Yıldırım Nikahı yapıp eşimi eklemem mümkün mü? Ya da bu süreçte ne tavsiye edersiniz? Teşekkürler şimdiden. ..

        1. Merhabalar Hakan Bey,
          Bu durummda 2 opsiyonunuz var. Eger evlendirme dairesinden tarih aldiysaniz ve her sey hazirsa, simdiden DS260’a evli yazip esinizin adiniz yazabilirsiniz. Obur opsiyon ise suanki durumunuzu oldugu gibi yazip evlendikten sonra KCC ile temasa gecip bilgi guncellemesi talep etmeniz.

          1. Tesekkurler. Yalniz bir kac sorum daha olacak :))) Universite mezunuyum fakat liseyi 2 farkli lisede okudum. 2 sini yazmam gerekiyor mu? Diger sorum ise evrak toplamaya hemen baslamali miyim? yoksa KCC’den gelecek randevu tarihine gore mi ayarlamak daha iyi olur? Not: Resmi evraklarin 6 ay gecerlilik suresi oldugu icin Haziran da almak mantikli mi? Cunku gorusmeler Eylul’de basliyor diye bilgi vermistiniz.

          2. Gittiğiniz ilkokul sonrası okulları komple yazmanız lazım. Evrak için acele etmeyin. “Bu evraklar çok eski” muamelesi görmek istemezsiniz. Zaten çok da zor değil bunları toparlaması.

          3. selamlar,

            Bu maalesef mümkün değil. Eşinizi 260 formuna yazarken evlendiğiniz tarihi yazmanız gerekiyor ve bu tarihi formu doldurduğunuz tarihten sonraki bir tarih yazmanıza sistem müsade etmiyor. (yani bir ay sonra evlenecekseniz ds260’ı bu tarihten sonra yollayabilirsiniz ancak)

            Birincil elden denenmiştir 🙂

  3. Merhaba, amerikada f1 vizesi ile doktora yapiyorum, 2017 dv lottery cekilisini kazandim. Amerikada bulundugum icin “adjustment of status” basvurusu (I-485 formu) yapabiliyormusum. Ilk sorum: bu basvurunun yaninda her sekilde DS260 doldurmali miyim? Ikinci sorum: DS260 doldurmadan fee odemek gerekiyor mu? (Invoice ve Beneficiary ID number lar icin). Cok tesekkurler!

    1. Öncelikle tebrik ederiz!

      Açıkçası AOS ile ilgili maalesef çok bilgim yok. Bildiğim kadarıyla sizde, diğer adaylar gibi case number’ınızın gelmesini bekleyeceksiniz. Bununla birlikte normalde Ds260 öncesinde bir bedel ödenmiyor. Size verebileceğimiz tek fikironline kaynakları daha detaylı araştırmanız yönünde olur.

      https://www.uscis.gov/green-card/green-card-processes-and-procedures/adjustment-status
      http://www.immihelp.com/forum/forumdisplay.php/11-Adjustment-of-Status-(I-485)

      1. Tesekkurler, KCC ile maillestim her sekilde DS260 doldurulmasi gerekiyormus kazanan kisi Amerika’da legal olarak yasiyorsa da, baskasina faydasi olur diye buraya da yaziyorum.

  4. Merhaba,

    Öncelikle böyle bir sitede, insanların bu form ve vize süreçleriyle ilgili verdiğiniz bilgiler konusunda size teşekkür etmek isterim.

    Bu sene ben de ilk başvuruda seçilenlerdenim ve tarafımdan DS 260 formunun doldurulması istenmektedir. Benim merak ettiğim konu DS 260 formu doldurulduktan sonra tekrar random bir seçim mi yapılmakta ya da bir nevi cv miz gibi olan bu form manuel mi değerlendirilmekte. Ayrıca bu formu doldurmam sonucunda; lisans ve yüksek lisans mezunu ve mezun oldugum bölüm paralelinde 10 yıllık finans tecrubesine sahip biri olarak 2. başvuru(formun submit olmasından sonraki süreç) da kabul edilebilme şansım nedir. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. İşin “random” kısmı sona erdi. Siz artık resmi olarak vize görüşmesine çağrılmayı bekliyorsunuz. Bu sürenin ne olacağına da case numaranız belli edecek.

      Bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

  5. Merhaba,
    2017 green card çekilişi talihlilerinden biriyim. Bir sorum olacak, cevap verebilirseniz cok sevinirim. Az önce bir danısmanlık firmasını aradım ve gözümü biraz korkuttu açıkçası. Case Number ım ***21400 gibi bir sıra ve mülakata bile çağırılma ihtimalimin düşük olduğunu söyledi. Sizce formumu hemen doldursam gerçekten de öyle bir sıkıntı doğma ihtimali var mı? Teşekkürler.

    1. Merhabalar,
      Gözünüz korkmasın. Umutlu olun. Siz çekilişi kazanmışsınız daha ne olsun? 🙂
      Sabırla visa bulletinleri takip edeceksiniz. Biz 36binle geldik Amerika’ya. Geçen sene Avrupa bölgesinde kazanan tüm herkesin sırası geldi. Bence siz şimdilik kulak asmayın o danışmanlık şirketine. Bu arada DS260 formunu bir an önce doldurmayı unutmayın.

  6. Merhabalar, ilk başvuru formuna evlendikten sonraki çift soyadımı yazdım. Fakat şimdi DS260 formunda pasaporttumda yazılı olan ismimi soruyorlar orada ise sadece evlenmeden önceki soyadım var ne yapmam gerekiyor acaba? Evlenmeden önceki soyadım ile doldurmam da bir sakınca olur mu ? Bir firma ile görüştüm pasaport bilgilerinizi bu aşamada yazmanıza gerek yok pasaportunuzu konsolosluk görüşmesinden önce değiştirirsiniz dediler yardımcı olursanız çok sevinirim ne yapacağımı bilmiyorum danışmanlık firmasına ne kadar güvenebilirim onuda bilmiyorum. İyi günler İyi çalışmalar

    1. Eğer pasaportta en güncel adınız yazıyor olsaydı kafanızda hiçbir soru işareti kalmazdı. Ben sizin yerinizde olsam ilk önce yeni pasaport alma sürecine bakardım. Case numaranız kaç acaba? 10binlerden fazlaysa en az 2 ayınız var demektir. Sonuçta pasaport her şey değil, ilerleyen zamanlarda sizden banka defterleri, adli sicil kaydı, nüfus kayıt belgesi gibi şeyler istenecek. Mutlaka karışıklığı minimuma indirmek istersiniz. DS260’ınızı hemen doldurmayı unutmayın!

  7. Merhaba, DV2017 çekilişini kazandım ve şuan DS 260 formunu dolduruyorum. Fakat 2 yerde takıldım. 1.si Ben geçen sene ağustos ayında B1 B2 vize mülakatında Red yedim ama neden red verdiklerini soylemediler. Ayrıca red yıyen herkese verilen standart bir a4 kağıdı vardı onuda yırtıp atmıştım. Şimdi daha once red yediniz mi diye bir soru var ve yes dediğimzde “Explain” diyor. Bu kısma ne yazmalıyım ? Bir diğer sorum ise; Ben şuan üniversite 2.sınıfta mühendislik okuyorum. Amerikada ne iş yapmayı düşünüyorsunuz diye bir soru var. Sizce o soruda Student mı seçmeliyim, engineer mi? Şimdiden çok teşekkürler

    1. Merhabalar gözünüz korkmasın, turist vizesi ile bu vize çok farklı. Genel turist vizesini adayın temelli göçme riskine karşı verirler. Bu sefer gerçekten göçmek istiyorsunuz ve bu yönde hakkınızı kazanmış buluyorsunuz. Explain kısmına “B1/B2 vizesine red aldım, sebebini bilmiyorum” yazabilirsiniz. Sakın gizlemeyin, günahıyla sevabıyla o kart sizin olacak. Öbür sorunuzla ilgili olarak da yazmanız uygun gelen şey neyse onu yazın. Green Card’ı alınca burada eğitiminize Transfer student olarak devam mı edeceksiniz? Yoksa eğitimin bitmesini mi bekleyeceksiniz. Yalnız unutmayın vizeyi aldıktan 6 ay içinde ABD’ye giriş yapmanız gerekiyor. Devamında da yine 6 ayda bir gir çık yapmanız gerekiyor ki hakkınız kaybolmasın. Yani eğer 2. sınıftaysanız, okulu TR’de bitirmeye çalışmak biraz zahmetli olacak.

  8. Cevabınız çok aydınlatıcı oldu.Teşekkür ederim. Son bir sorum daha olucak. Anadolu lisesi mezunuyum ve mühendislik okuyorum… “Have you attended any educational institutions at a secondary level or above? ” bu soruya : “High school diploma” seçtim.
    Number of Educational Institutions Attended: Bu soruya 1 mi 2 mi yazacağım ?
    Course of Study: High School ‘mu Academic’ mi yazılacak?

    Şimdiden çok teşekkürler.

    1. Okuduğunuz okul sayısını girmeniz lazım. Örneğin ilkokulu 2 ayrı kurumda okuduysanız bunu 2 sayacaksınız.

    2. Mesaj biraz eski ama diğer okuyucular için yardımcı olabilir.

      Orada şöyle bir ifade var;
      You must answer yes to this question if you have ever attended high school, college, university, graduate school, doctoral program, or a vocational program.

      Lise ve üzeri eğitim görülen okulların yazılması gerek
      Alt bölümde ise Akademik (Academic) ya da Mesleki (Vocational) olduğu belirtilmeli

      1. bende sunu sorayım ds260 formunu ingiliz alfabesiyle dolduruyoruz fakat kafam karıstı x universitesi mi yazacagiz x university mi?

        anadolu lisesi mi yoksa anatolian highschool mu? district mi mahalle mi? street mi sokak mı? forumdaki bu gibi bilgileri nasıl yazalım? ya da soyle diyeyim siz nasıl yazdınız?

        1. Nasil istereniz. Gercekten bunlara takilmiyorlar 🙂

          Mahalle Street cevirince cok absurd oluyor. Zaten atiyorum mektup gondermek isteseler KAzim Karabekir District Okur Street Building 29 yazarsaniz PTT’ci kiltilenir 😀

          Okul icin de kontrol edebilecekleri ayri bir database falan vardir herhalde. Yani Sakarya University yazinca Sakaraya Universitesi oldugunu anlayacaklardir.

  9. Merhabalar DV2017 çekilişini kazandım dün gece de ds-260 formumu doldurdum fakat bir hata yaptığımı fark ettim geçen yıl J1 vizesiyle amerikada bulunmuştum . Bu yıl da aynı şekilde J1 vizesi aldım. Ds-260 formunu doldururken yanlış anlayıp geçen sene aldığım vize numarası ve tarihini yazdım (Provide the following information on your last U.S. visa: ) kısmına ve sign ettim .Bu süreçte düzeltme için ne yapabilirim . İlginize Teşekkürler . Oldukça bilgi içeren bir site olmuş .

    1. Takibiniz için teşekkürler. Merak edilecek bir şey yok. Düzeltme için KCC ile temasa geçin. Bu konuyla ilgili bir yazın var. Buradan bilgi alabilirsiniz.

Comments are closed.