Green Card Çekilişi Neden Yapılıyor?

Son zamanlarda çeşitli sohbetlerde duyduğumuz sorulardan biri, Green Card çekilişi neden yapılıyor ?

Kimisi dalga geçer, sadece 300 yıllık bir ülkenin ne kadar kültürü olabilir ki?  Bu hem doğru hem de yanlış. Burada ABD’den bahsediyoruz…

Onun kültürü, çok kültürlülüğü. Bir davette önünüze kurulacak sofrada hamburger, taco, spaghetti, dürüm, musakka, çin mantısı vs. hepsini bir arada görürsünüz ve bu tüm yemekler bizim milli yemeklerimiz derler.    

Düşünün 300 milyon civarında olan nüfuslarının 40 milyon’u resmi göçmen. Hem de bu göçmenler sadece kayıtlı olanlar. Hatta bu kayıtlı göçmenler belli bir süre içinde göçmenlikten çıkıp ABD vatandaşı olarak hayatlarına devam ediyorlar(Green Card’da 5 sene sonra vatandaşlık lamk mümkün). Bu arada göçmenler vatandaş olurken, yeni göçmenler de ülkeye girmeye devam ediyor. Ve rakamlar yine buna benzer bir şekilde kalmaya devam ediyor(2000  yılından bu yana her sene ortalama 1 Milyon göçmen almışlar).

Yani hangi döneme bakarsanız bakın resmi kayıtlı yaşayanın %10’undan fazlası göçmen hesabında…

Böylesine ciddi bir kalabalığı toprağına düzenli olarak kabul etmekte ciddi bir organizasyon ve sistem gerektirir. İşte 1990’da program ilk başladığında Green card çekilişinin de amacı bu olmuş. Ne kadar Avrupalı ne kadar Afrikalı vs. istendiğini detaylı olarak yıl yıl değerlendirilsin ve ona göre alınsın demişler. Bir nevi bünyesine eleman katan şirketler gibi…

Burada amaç ülkeyi dinç ve çalışkan kılmak. Ben bu noktada hiç bir günah hiç bir ayıp görmüyorum. ABD, hayali olan fırsat peşinde koşan insanlara kapılarını sonsuz bir şekilde açarken, kendi topraklarında dinamik ruhlu ve üretken insanları bulundurmak ve onlardan vergi almak istiyor. Bu şekilde de kendi anlayışı olan çok kültürlülüğü sürdürüyor.

Bununla birlikte Green card çekiliş programı için maalesef mükemmeldir demek mümkün değil. Sonuçta  basit bir çekilişten bahsediyoruz. Çeşit çeşit sistemsel aksaklıklar, uyum sağlayamayacak insanların kabul etme durumları vs. oluyor.

Bu program hayalleri olan insanlara bir şans, bir umut,  bir fırsat sunuyor. Belki siz Türkiye’deki halinizden çok mutsuz ve umutsuz olmayabilirsiniz, ancak dünyanın hiç bilmediğimiz köşelerinde zulüm gören bazı insanlar green card çekilişi sayesinde ailelerini güvene alıp kendilerine bu şansı sunan bu ülkeye koşarak gidebiliyor.

Sonuçta dünya genelinde her yıl ortalama 10 milyon insanın başvurduğu bu programı her yıl sadece 50 bin kişi kazanıp yollara düşebiliyor . Çok isteyenler de var, öylesine çekilişe girdim diyenler de var. Ama eğer kazandıysanız gerçekten çok şanslısınız. Bu fırsatı tepmeden önce mutlaka çok iyi düşünün.

Herkese iyi şanslar!

Bazı veriler:

 

ABD Nüfusu

321,605,012 (3. en büyük) (2015)

Yasal Göçmen Nüfusu

41,300,000 (2013)

Kaçak Göçmen Sayısı

11,400,000 (2013)

2013 yılında giren göçmen sayısı

990,553

2013 yılında vatandaşlığına geçen yasal göçmen sayısı

779,929

Toplam green card sahibi sayısı

13,300,000 (2012)

Vatandaşlığa geçmeye hak kazanmış ancak başvurmamış green card sahibi sayısı

8,800,000 (2012)

 

**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın.