İlk önce herkese merhabalar;
Bu yazıya başlamadan önce ilk olarak kendimden bahsedeyim. Adım Batuhan ve 29 yaşındayım. Bu siteyi bulmadan önce her greencard talihlisi olarak ne yapacağımı,bu işle nasıl başa çıkacağımı bilemiyordum. Ancak bu siteyle birlikte tüm o zorlukları atlatarak 4 Ocak 2017 tarihinde yeni bir başlangıç için İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan yola çıktık. Aslına bakarsanız greencard’a başvururken pek umutlu değildim ancak talih yüzüme güldü ve ABD’ye geldim. Sizlere bu yazımda ilk olarak o tüm zorlu süreçlerde yaşadıklarımı değil 4 Ocak 2017 tarihinden itibaren New York, ABD’de yaşadıklarımı anlatacağım.
İlk olarak yazıma 4 Ocak 2017 Türkiye saatiyle 09:00’da İstanbul’daki evimde son kez uyanarak başladım. Ailecek kahvaltımızı yaptıktan sonra tüm o pasaport ve diğer gerekenleri son kez kontrol ettikten sonra evimden ayrıldım. Atatürk Havaalanı’ndan Türkiye saati ile 13.35 uçağıyla ABD’nin New York kentine doğru uçuşa geçtik. Yaklaşık 10 saat 30 dakikalık uzun bir uçuştan sonra New York John F. Kennedy havaalanına yerel saatle 18:30 da vardım. Ufak bir heyecanla yanımda annemle beraber pasaport kontrolüne girdik ve bana verilen belgeleri görevli polis memuruna takdim ettim. Biraz heyecanlıydım çünkü oradaki polis memurunun biraz ketum durumundan bir aksilik çıkacak diye korkmuştum :). Ancak korkularımın yersiz olduğunu görevli polis memurunun Welcome to United States ( Birleşik Devlet’lerine Hoşgeldiniz ) diyerek tüm heyecanım birden bire bitirdi.Otelimize yerleştikten sonra biraz yorgunluk olmasına rağmen Astoria’da tanıdıklarımızın evine gittik.
Ertesi gün yapılması gereken ilk iş olarak Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsoluğuna giderek ev adresimi buraya taşıdığımı bildirdim. Askerlik işini de greencard’ım geldikten sonra halledebileceğimi söylediler.Uzun bir çalışma yaşamından dolayı biraz tatil yapabileceğimi düşünerek annemle birlikte New York şehrini keşfe çıktık. Tabi hala üzerimizde jetlag’ın verdiği uyku mahmurluğu ve yorgunlukla beraber gezmeye başladık.İlk olarak dünyanın kalbi denilen Times Square(Meydanı) da ufak bir gezi yaptıktan sonra hemen bir kahve içmeye gittik.Tabi bu arada ben biraz şanslıydım çünkü gelmeden ev ve iş olaylarını halletmiştim tanıdıklarım sayesinde. New York’u biraz gezdikten sonra otelimize geri döndük. Otel diyorum çünkü yerleşeceğim evdeki kişiler daha henüz evi boşaltmadıkları için birkaç gün otelde konaklamamız gerekti.
Aradan birkaç gün sonra iş hayatına başlamaya karar verdim ve yeni iş hayatıma bir markette kasiyer olarak başladım.Size burada söylemem gereken saatlik ücretler konusunda ilk başta biraz sıkıntı çektim anlayana kadar 🙂 Bana söylenen $11/saatlik olmasına rağmen aslında böyle olmadığını elime geçenin net $9.5/saatlik olduğunu öğrendim çünkü New York eyaletinde yasalar gereği bazı kesintiler oluyor.Bir süre sonra esas yapmam gereken mesleğin kasiyerlik olmadığını biliyordum bu yüzden de tekrar iş aramaya başladım. En sonunda da bir restaurantta aşçılık yapmaya başladım.
Buraya geldiğimde yaşadığım en büyük zorluk dile alışma sürecim oldu. Çünkü her ne kadar Türkiye’de ingilizce öğrenmiş olsak da ve bunu kullansak da buradaki ingilizcenin bizim sandığımızdan çok daha aksanlı olduğunu yaşayarak öğrendim ve yavaş yavaş dile yatkınlığım arttı. ABD’ye geldikten 1 hafta sonrasında Sosyal Güvenlik Numara’m geldi. Onu takiben 1 ay sonrasında da greencard’ım elime geçti.Bu konuda karamsarlığa düşmeyin eğer çok büyük bir aksilik yoksa SSN ve Greencard’ınız en geç 1 ay içerisinde elinize geçmiş oluyor.
Biraz da yaşadığım çevreden bahsetmek istiyorum. New York demişken burası diğer ABD şehirlerine göre biraz daha pahalı :). Eee sonuçta dünyanın kalbi dediğimiz bir şehirde yaşamak bunu gerektiriyor. Maalesef New York’un o muhteşem gökdelenlerinde değil merkeze yani Manhattan’a 10 dakikalık uzaklıkta bulunan Queens bölgesinin Astoria beldesinde yaşıyorum. Astoria’da kiralar Manhattan’a göre biraz daha uygun. Burada daha çok daha önceden gelmiş göçmenler yaşıyor. Göçmenler derken öyle siyahiler ve hispanic’ler değil, daha çok avrupalı göçmenler yani boşnaklar,yunanlılar,ruslar,türkler yaşıyor. O yüzden de buradaki suç oranları çok çok düşük seviyelerde aynı zamanda refah seviyesi de tam tersine yükseklerde.
Şimdilik yazımı burada noktalıyorum.Daha sonrasında yaşadığım deneyimleri tüm detayları tek tek anlatarak siz sevgili greencard talihlilerini bilgilendireceğim.
Son söz olarak sevgili nasilgreencardaldim.com ailesine katılmaktan gurur duyuyorum ve herkese çok teşekkür ederim.
Batuhan
**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın.
Selam Batuhan Hocam,
Bende biraz farkli durum oldu. Diger ABD’ye yerlesenlerde kafa karisikligi olmamasi acisindan Green Card’im 4 ay sonra geldi 🙂 SSN icin iki kere basvuru yaparak gelmisti. USCIS’e sordugumda da Green Card’lar Dallas’da yapildigini ve yaz doneminde oralara is yaptirmanin cok zor oldugunu soylemisler.
Yerleseceklere en buyuk tavsiyem kesinlikle yaz ve thanksgiving-christmas donemleri disinda tasinmalari
Batuhan Hocam merhaba, 37 yasinda Türkiye’den new york’a cok yeni gelmiş bi green card sahibi olarak tavsiyenizi alsam. Turkiye’de masa basi bi nevi bankacilik tarzi islerde calistim. Burda baslangic icin, mesela kasiyerlikte Turkiye’de edinilen kadariyla ingilizce yeterli oldu mu. Ya da ascilik isini nasil buldunuz, Turkiye’de bu konuda tecrubeniz var miydi. Cok tesekkur ederim
Batuhan Bey’den once ben cevap vereyim. Green card sahibi olarak en kolay bulabileceginiz isler restoran ve oteller olacaktir. Hem cok fazla dil gerektirmez hem de personel sirkulasyonu cok oldugu icin ise alirken ugrastirmazlar. Bir tanidiginiz araciligiyla refere olmaniz ya da kapi kapi gezip bana is var mi diye sormaniz yeterli. Ayrica yandaki greencardis.com sitesine de bakmanizi tavsiye ederim.
Tesekkurler Mehmet Bey cok guzel bi site olmus
Biz tesekkur ederiz Gokhan Bey yolunuz acik olsun
Merhabalar;
İlk önce sizden özür dilerim sorularınıza geç cevap verdiğim için.
1)Türkiye’de daha önceden kasiyerlik ve aşçılık kariyerim vardı ancak buraya gelirken tabi ki farklı hayallerim vardı.Aşçılık işini aslında tamamen tesadüf eseri buldum.Ama bankacılık veya herhangi bir sektör de çalışmak istiyorsanız resume’nizi(CV) çok iyi bir şekilde doldurmanız gerekir.
2)Gökhan bey eğer new york’taysanız sizinle görüşmek isterim.