New York New York (Batuhan)

Herkese Tekrardan Merhabalar ;

İlk yazımdan sonra ben de en az sizler kadar heyecanlı olarak DV 2018 talihlilerini beklemeye başladım ve en sonunda açıklanmasıyla bu heyecanım biraz daha arttı. Kazananları tebrik ediyorum ve onlara bu yolculuklarında başarılar diliyorum. Kazanamayanlar da üzülmesinler sonuçta bu iş bir talih işi ve tekrar denemeye devam etsinler.

Bu yazımda sizlere New York City’ deki yaşamdan bahsetmek istiyorum. New York eyaleti ABD’nin kuzey-doğusunda bulunmaktadır. Başkenti sanılanın aksine New York City şehri değil Albany şehridir. Ancak dünyada ve ülkemizce New York denilince aklımıza direkt Manhattan adası aklımıza geliyor. Çünkü New York City, Amerikan kültürel hareketinin doğduğu şehirlerden birisidir. New York 5 bölgeden oluşmaktadır ve bunlara “Borough” denir ancak Manhattan kendi başına apayrı bir adadır. Diğer bölgeler ise nüfus yoğunluklarına göre Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island (Adası). New York şehrini ilk Hollandalılar  keşfettikleri için buranın tarihteki ilk adı New Amsterdam’dı.  Amerikalılar daha sonra burayı 1000 dolar karşılığında satın alınarak adını New York olarak değiştirmişler.

Kendim Manhattan adasında ne kadar çok yaşamak istesem de Queens bölgesinde yaşıyorum. Bu bölge daha önceki yazımda da belirttiğim gibi daha çok göçmenlerin yaşadığı bir ilçe. Nüfus yoğunluğu olarak Manhattan ve Brooklyn’den sonra 3. olarak gelmektedir. Queens bölgesinde dünyaca bilinen John F. Kennedy Havalimanı ve La Guardia Havalimanı bulunmaktadır. Queens bölgesinde Astoria diye adlandırılan bölge Yunan nüfusunun yoğun olduğu bir semttir ve bu yüzden Türk damak tadına yakın yemekler bulmak mümkündür. Bu bölgeye ulaşmak için N,W,M ve R trenleriyle merkez sayılan Astoria Ditmars,Steinway Street (Cadde) ve Broadway denilen caddelere rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bölgede suç oranı oldukça düşüktür bunun sebeplerinden biri yaşayan nüfus yoğunluğunun göçmenler tarafından oluşturulmasıdır.

 

Biraz da buranın restaurantlarından bahsetmem gerekir. Çünkü bu bölge Manhattan adasından sonra en ünlü restraurantların bulunduğu bir yerdir. Bu restraurantlarda özellikle Türk damak tadına yakın lezzetler bulmanız oldukça mümkün. Neredeyse her sokakta bir Yunan tavernası veya Boşnak börekçileri var. Ama canınız bunları çekmezse pekala Çin, Japon, Brezilya ve Arap restaurantları bulmanız mümkündür.

New York City’ye yani Manhattan adasına dönecek olursak burayı herhalde bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Burada pek çok ünlü yer mevcuttur. Bunların en başında Times Square (Meydanı), Özgürlük Anıtı, Central Park, Empire State Building (Binası), Grand Central Terminal (Tren İstasyonu), Wall Street (finans merkezi) gelebilir. Ayrıca Manhattan’da yeni ABD Başkanı Sn. Donald Trump’ın sahip olduğu Trump Building bulunmaktadır. Son zamanlarda önünde protestolar eksik olmasa da görülmeye değer olduğunu düşünüyorum. Ayrıca dünya ekonomisinin büyük bir kısmının yönetildiği New York Borsası ve NASDAQ burada bulunmaktadır. John F. Kennedy Havalimanı’ndan Manhattan’a gitmek için ilk önce AirTrain’e bindikten sonra iki aktarma yapmaniz gerekir (Jamaica Center’da indikten sonra E trenine binerek). Ayrıca Manhattan’da dünya medyasının en büyük şirketlerinden FOX, NBC, ABC, MTV ve CBS genel merkezleri bulunmaktadır. Turist olarak gezilecek yerlerin başında Times Square’de dünyaca bir çok giyim merkezinin satış mağazaları da bulunmaktadır.

Manhattan adası 3 ana bölüme ayrılmaktadır. Bunlar Midtown (ortaşehir), Downtown (aşağı şehir) ve Uptown (yukarı şehir) olarak ayrılmışlardır. Şehir merkezi olarak Downtown gelmektedir. Burası New York’un ilk kurulduğu yerdir ve ayrıca Financial District (Finans Merkezi)’in bulunduğu yerdir. Maalesef 11 Eylül saldırılarının olduğu ve şu an yerinde 9/11 Anma Anıtı’nın bulunduğu İkiz Kuleler’de bu bölgede bulunmaktadır. Bu bölgede bir çok kültürün ortak yaşadığı alanlar da bulunmaktadır ve bunların başında SOHO(SOUTH OF HOUSTON), LITTLE ITALY(KÜÇÜK İTALYA) VE CHINA TOWN(ÇİN MAHALLESİ) bulunmaktadır. Bunlardan ilk olarak SOHO mahallesinden bahsedeceğim çünkü hikayesi biraz ilginç. SOHO yani SOUTH OF HOUSTON daha çok Avrupalı insanların yaşadığı avuç içi kadar bir mahalledir. Ancak SOHO’da bir çok kültürel etkinlik yapılmaktadır ve günümüz Amerikan pop kültürünün doğduğu yer olarak kabul edilir. Diğer bir mahalle ise LITTLE ITALY yani KÜÇÜK İTALYA olarak adlandırılan yerdir. Burası adından da anlaşılabileceği gibi İtalyan vatandaşlarının New York’a geldikten sonra yerleştikleri mahalledir. LITTLE ITALY’de bir çok bir çok lezzetli italyan pizzaları ve makarnalarını bulmanız mümkündür. Downtown’da gezilecek son yer ise CHINA TOWN yani ÇİN MAHALLESİ gelmektedir. Bu mahallede aklınıza gelebilecek her türlü elektronik aletin yan sanayi ürünlerini bulmanız mümkün:). Gelelim ikinci bölgemize yani Midtown (ortaşehir)’e. Burası merkez sayılabilecek yerdir aslında çünkü burada Chelsea, Times Square, Grand Central Terminal, Rockefeller Building, Empire State Building ve birçok ünlü şirketin ABD genel merkezleri bulunmaktadır. Chelsea mahallesi eşcinsellerin rahatça kültürel aktivitelerini gerçekleştirdiği olarak ünlüdür. Midtown’da gezilmesi gereken bir yer de Birleşmiş Milletler Binasının bulunduğu 42nci sokaktır. Burada az önce de belirttiğim gibi bir çok ünlü şirketin ABD genel merkezi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Sony, Chrysler, MetLife ve Citibank olarak bahsedebiliriz. Son olarak Uptown  bölgesinin bir diğer adı doğu yakasıdır. Burada ki en gezilmesi gereken yerlerin başında Central Park gelir. Bu parkın içinde faytonlarla gezebilir ya da dilediğinizce yürüyüş yapabilirsiniz. Central Park’ın hemen bitişinde HARLEM denilen mahalle başlar. Harlem genellikle siyahi amerikalıların yaşadığı bir bölge. Eskiden burası çok tehlikeli bir yer olmasına rağmen şimdilerde daha turistik bir bölge olarak gelişmektedir ancak siz yinede güvenliği elden bırakmayın derim ben.

 

 

New York şehrinin bir diğer bölgesi de Brooklyn’dir. Bu bölgede genellikle Yahudiler yaşamaktadır. Aslına bakarsanız eskiden çok fazla yoksulluk olan bir bölge olmasına rağmen son bir kaç yıldır New York’un yükselen yıldızı olmaktadır. Buradaki en turistik yer tabi ki Brooklyn Bridge (köprüsü) gelmektedir. Bu köprünün yapımı 13 yıl sürmüş ve maliyeti 15.1 milyon dolar olmuştur. Maalesef yapımında 27 kişi ölmüştür ve yapıldığı dönemde dünyanın en geniş asma köprüsü olma ünvanını kazanmıştır. Bu köprü Manhattan ve Brooklyn arasını birleştirmesinin yanında hem yayalara hemde araç trafiğine açıktır. Köprünün üzerinden harika New York fotoğrafları çekmek mümkündür.

New York şehrinin diğer bölgeleri arasında bulunan Bronx ve Staten Island (Adası) çok fazla turistik yerlere sahip olmamakla beraber en ünlü yerleri New York Yankees Stadyumu’dur. Staten Island aslında biraz unutulmuşlar adası olarak adlandırılmaktadır. Bunun sebebi de şehir yönetiminin burada yaşayanları ihmal etmesinden kaynaklanmıştır.

Son olarak da New York ekonomisinden ve suç oranından bahsedeceğim. New York şehrinde 2017 yılı itibariyle saatlik minimum ücret 11 dolar olarak açıklanmıştır. Ancak yasal kesintilerle beraber bu ücret yaklaşık olarak 9.5 dolara gelmektedir. New York şehri dünya ekonomisinde söz sahibi olan şehirlerin başında gelir. Buradaki en büyük iş kaynağı finans sektörüdür. Bir çok finans şirketinin merkezi özellikle Downtown bölgesinde bulunmaktadır. En ünlü caddesi de Wall Street gelmektedir. Suç oranına gelirsek maalesef dünyadaki bir çok şehirde olduğu gibi New York’ta da suç oranı biraz yüksektir. Bunun sebepleri arasında özellikle Italyan ve Irlandalı mafyaların bölgedeki üstünlük kurma çabaları gelmektedir. Ancak 1990 ve sonrasındaki polis raporlarına göre suç oranı günden güne azalmaktadır.

Siz değerli okuyucularımıza ve DV2018 talihlilerine en güzel zamanlar diler ve bir sonraki yazımızda tekrar görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

Batuhan

 

 

**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın. 

2 thoughts on “New York New York (Batuhan)”

Comments are closed.